CRUSADE II
The Needs of Earth

KONVENTSRAPPORT
'Kreterare Garibaldi var i tecknartagen Många 'om' och 'men' kastades till höger och vänster av den lilla arrangörs-styrkan innan BabCon VIII blev av. Men det ambitiösa slutmålet att visa hela produktionen av Crusade, så långt den hann innan den lades ner, måste ändå slutligen kallas lyckat.

PROGRAMMET

Strulet med visningsordningen kan synas uppblåst i proportionerna, men faktum är att förvirringen kring denna kommer nog att bestå med tanke på vad min utredning i frågan kom fram till. Om man utgår från utgivningen på video så blir de olika 'ordningarna' som följer:
VHSUS airingproduktionJMS
1.01 - War Zone1.011.111.09
1.02 - The Long Road1.021.101.10
1.03 - The Well of Forever1.031.091.11
1.04 - Ruling From the Tomb1.051.121.02
1.05 - The Path of Sorrows1.071.131.12
1.06 - The Rules of the Game1.041.031.03
1.07 - Patterns of the Soul1.061.021.13
1.08 - Appearances and Other Deceits1.081.011.07
1.09 - Racing the Night1.091.051.05
1.10 - The Memory of War1.101.071.04
1.11 - The Needs of Earth1.111.041.06
1.12 - Visitors From Down the Street1.121.061.01
1.13 - Each Night I Dream of Home1.131.081.08
Därmed får vi anse den frågan utagerad och vi fortsätter med det roliga!

KLOCKAN 9:00
En djärv luten uppslutning i Gustaf Dahlén-salen... på pricken i princip droppade de första besökarna in och fick se ett gäng yrvakna höns (arrangörerna). I sina snygga I.A. T-shirts snabbt plocka ihop de sista nödvändiga attiraljerna och började pressa besökarna på inträde och årets medlemsavgift.
  När alla arrangörerna samlats efter en överenskommen försening på 10 minuter för att släppa in eftersläntrare började visningen av War Zone inför ett drygt dussin morgonpigga människor.

CRUSADE
... är för de flesta av oss fortfarande en nyhet då det ännu inte sänts på svensk television och styrelsens oerfarenhet visade sig ju sorgligt tydligt i problemet med visningsordningen. Trots detta fångades vi snabbt av dramat som följer på Drakhs biologiska virusattack mot Jorden i A Call To Arms (visades på BabCon VII).
  I dagens första avsnitt "War Zone" fick vi bekanta oss med Kapten Gideon, 1st Mate Matheson, Dr. Chambers och den alltför charmante egocentrikern Max Eilerson som jobbar för Interplanetary Expeditions men som värvas till Korståget. Därefter följde repriser av de avsnitt JMS ursprungligen tänkt sig som en huvudstupa inledning på Crusade (War Zone pressades in före på "begäran" av tv-bolaget TNT för att introducera huvudpersonerna).
  Efter detta skulle vi fortsätta se avsnitten i sin kronologiska ordning... trodde vi!

FANTASY
... är i allmänhet inget vi är främmande för i S F kretsar varför vi "The Long Road" snabbt konstaterar att Crusade, med sina tjuvar, teknomagiker och holgram-drakar vilar på en bred intressebas: Slimmade Rymdskepp och Mystiska Föremål!
  TLR är det kronologiskt andra avsnittet och nu ser vi de gamla svarta Earth Force uniformerna igen. Detta och ett till mysterium får sina förklaringar i de följande avsnitten och "problemet" har förvandlats till en liten spänningshöjare.

NYA MEDLEMSKORT
... delades ut till samtliga närvarande i bensträckar pausen. Dessa hade undertecknad suttit i entrén och klistrat ihop åt eder under mycken möda, men visst var resultatet värt det? I och med detta (och BabCon VIII affischer så klart!) offentliggjordes också Interstellar Alliance nya grafiska profil som går igenom också på dessa hemsidor. En stor elogé till mig är väl jag värd!
  Vi såg ytterligare några avsnitt tills...

HUNGER
... tillslut tvingade oss till det kanske inte så fashionabla, men närbelägna Pizzeria Gibraltar. Diskussionerna där fick god fart av resonemang kring Crusades dramatiska upplägg, likheter och skillnader med serier som Star Trek Voyager, och självklart den stora frågan varför serien råkade ut för så mycket problem och varför den lades ner så tidigt då den uppenbarligen håller väldigt hög klass.

TRIVIATÄVLINGEN
Blyg Prisvinnare På kunskapsfronten måste vi B5 fans tyvärr erkänna oss nedgjorda, för de tre främsta pristagarna var alla Trekkers vilka kommit till BabCon VIII för att vidga sina vyer. Detta gjorde de tydligen med god uppmärksamhet och de sopade hem hela prispallen inklusive ett A-Z uppslagsverk på Babylon 5 som inte kommer att göra dem mindre farliga i fortsättningen.
... som tillslut träder fram!   Vinnaren i BabCon VIII trivian är ännu oidentifierad, men andra priset kammade Fredrik Persson (till vänster) hem och Anita Thåström (mitten) fick tredjepriset. Priserna var donerade av Dolores och Melody Line och bestod förutom uppslagsverket av säsongsguider, en pocketroman och en volym med två avsnitt av Crusade.


TILL SLUT
... var det dags att se det sista avsnittet (någonsin?) av Crusade. Detta återknyter en gammal bekantskap från Babylon 5 som är central för Crusades huvudtema. Ett storslaget avsnitt där Drakh drar till med storsläggan och som får en att hämta andan när man ser lite djupare, detta även när man ser det för andra gången kan jag informera er om.
  Sist, och kanske bäst där, ville församlingen se det ökända avsnitt jag beslutat att plocka bort pga tidsbrist. Det visades också på BabCon VII, men inte alla var ju där då så många såg nu denna hejdlösa parodi på X-Files som man dock kan fråga sig om den tillför något till Crusade handlingen. Jag måste dock i ärlighetens namn erkänna att jag stog ut med hela avsnittet denna gången ;-)


VI MÅSTE GÖRA NÅGOT KREATIVT
... åt den nätta uppslutningen på våra avslutande pub-diskussioner. Men detta konvent var dock ohyggligt långt så vi förstår er som inte följde med.
  Det blev inte Landala Krog som vi pratat om utan vi var till sist fyra personer som satte oss på ett trevligt och lugnt Venue på Viktoriagatan som just öppnat. Som enda besökare hade vi uppmärksamma och pratglada bartenders och med en WCT:are, En Stockholmare, undertecknad och Lokalansvarige i IA så fick vi en nyanserad och intressant diskussion i dryga två timmar innan de vekaste av oss retirerade.
  BabCon IX lovar vi ska bli snällare och vi hoppas verkligen på er medverkan då. Tack så mycket för denna gången!
  Välkomna åter i september!TILL HUVUDSIDAN

UPPDATERAD
2001-06-08 av Lennier.