BabCon IV

1999-07-03

Hörsalen, Göteborgs Stadsbibliotek
(Till Programmet)

Folket strömmar på

Så var det då äntligen dags att mötas igen för att avnjuta Babylon 5 i storformat. Denna gången hade vi hyrt hörsalen i Göteborgs Stadsbibliotek med plats för hela 190 personer. Salen är gjord som en riktig biosalong med välvda bänkrader och sluttande golv. Denna gånge trodde vi oss kunna garantera att ingen skulle lämna lokalen efter 7 timmar med ömma bakar. Som vanligt lyckades deltagarna göra oss nervösa då de flesta kom precis innan vi skulle börja och en del till och med efter det att vi satt igång. Nåja, huvudsaken är att ni kommer över huvudtaget.

Inget intro

Vi hade tur i oturen då folk kom så sent. Trots enorma kraftansträngningar hade vi inte lyckats få fram bild och grafik i tid vilket resulterade i att vi stod utan den utlovade introduktionen. Dessutom hade vi inte fått vår mycket proffessionella logotype på rätt format. Tanken var att den skulle snurra framme på duken ackompanjerad av smäckra toner. Men om man skall se det positivt så kommer det inte att bli ett hastverk och dessutom något att se fram emot inför BabCon V.

Föreställningen börjar

Helt medvetet sparkar vi igång något senare än planerat. I sedvanlig ordning är jag, Daniel, helhispig efter all stress att jag knappt lyckas få ur mig något av vikt. Jag undrar om någon märkte det... Vid den här tidpunkten får i alla fall jag känslan av att lokalen är värd sina dyra pengar. Folk ser ut att trivas i fåtöljerna. Ljud och bild är kalibrerad sedan en dag tillbaks och fungerar i motsats till den förra lokalen utmärkt. Vi har även en mycket trevlig vaktmästare med teknisk kompetens till vårt förfogande om något skulle krångla. Innan vi sparkade igång det allra första avsnittet på säsong 5 passade vi på att visa trailers för filmen River of Souls och säsong 5. Efter detta startade vi med 5.01,No Compromises, och sedan 5.02, The very long Night of Londo Mollari. Det första avsnittet är en komma in i den nya säsongen avsnitt som trots allt är ganska innehållsrikt. Det andra avsnittet bärs till stor del upp av den otroligt duktige Peter Jurasik och är riktigt bra.

T-shirts någon?

Efter 90 minuter med Babylon 5 är det läge för den första bensträckaren. Den våldsamt ihärdige konferenciern tjatar tillräckligt för att en del av de utsökta T-Shirtarna skall gå åt i pausen. Dessutom får arrangörerna de första kängorna för detaljer i trivitävlingsfrågorna. Så kan det gå när man bara hinner skriva på natten utan tillräckligt med sömn. Efter den korta bensträckaren har jag lyckats samla ihop lite nyckelord om vad som bör nämnas. Efter ett par fruktlösa försök att slingra mig ur att Babylon 5 inte väger något i rymden och vad som är höger och vänster har de flesta förstått frågorna i triviatävlingen och vi kör vidare med 5.03, The Paragon of Animals. Även detta är ett bra avsnitt som visar vad Sheridan i egenskap av President klarar av. Utan att ställa till alltför stor oreda slingrar han sig ur diverse faror och vi deklararar lunch. Biblioteket stänger dock redan 16:00 så alla uppmanas att vara tillbaks redan 15:45.

Föreställningen fortsätter

Tävlingsbidragen skulle vara inlämnade senast innan lunchen var slut. Ett par trillade faktiskt in redan i första bensträckaren. Jag försökte i egenskap av konferencier förklara lite om vår förening Interstellar Alliance och vad det kommer att innebära. När väl detta var sagt fortsatte vi med 5.04,A View from the Gallery som är ett ganska udda avsnitt. Babylon 5 attackeras av en främmande civilisation som vill testa deras styrka och svagheter. Det som gör avsnittet så annorlunda är att det är sett ur två allkonstnärer, s.k. floaters, ögon. I min åsikt ett av de bättre avsnitten den dagen.

Triviatävlingen

Under tiden som alla såg på A View from the Gallery rättade vi som arrangerade BabCon IV trivitävlingsbidragen. Det visade sig att ingen lyckades att pricka samtliga rätt. Den som kom närmast var Andreas Ekholm med 19 rätt. Bara det anser jag vara en bedrift värd ett förstapris då frågorna stundtals var riktigt håriga. Två personer hade prickat in 18 rätt och vi fick helt enkelt lotta mellan dem båda då vi inte hade några utslagsfrågor. Det skall vi se till att ha till nästa gång. Lotten föll så att 2:a pris gick till Björn Sandberg och 3:e pris till Mathias Widman. De vann följande:1:a pris:

Ett presentkort på Melodyline som ger en valfri Babylon 5 film och boken "The Babylon Files 2"

2:a pris:

Ett presentkort på Melodyline som ger en valfri Babylon 5 film.

3:e pris:

Böckerna "The Shadow within" och "To dream in the City of Sorrows".

Samtliga fick dessutom ett högkostnadskort med rabatt, även detta på Melodyline.


Presentkorten och högkostnadskorten är gåvor till föreningen från Melodyline.

Lugnare takter

När väl segeryran lagt sig fortsatte vi som planerat med 5.05 och 5.06: Learning Curve och Strange relations. I Learning Curve besöks Babylon 5 av två framstående Ranger-tränare med två av sina elever. Eleverna lyckas minst sagt ställa till det för sig. I dagens sista avsnitt såg vi Walter Koenig som Bester i en som vanligt utsökt vämjelig framställning av den fascistoida Psicop:en.

Som avslutning tackade jag alla för att de ville komma och försökte förklara hur mycket verja persons närvaro betydde för föreningen och Babylon 5 i Sverige. Jag hoppas jag lyckades förmedla detta. Arrangörerna fick sig dessutom en välbehövlig applåd :-)

Vildare takter

Vi hade mycket att göra inför BabCon IV och de sista dagarna var så stressiga att vi inte hade bestämt något ställe att gå till efteråt. Trots att två personer var under 20 bestämde vi att gå till restaurangen Julien tvärs över gatan. Jag hoppas inte de känner sig överkörda. Om vi hade haft längre tid på oss skulle vi naturligtvis sett över alternativ.Vi blev tillslut runt 15 personer som bänkade oss vid ett långbord på Julien. Personligen hade jag hemskt trevligt. Det roligaste av allt var att jag lärde känna de som var där. På BabCon III försvann alla direkt efter och jag stiftade tyvärr inte en enda ny bekantskap vilket jag tyckte var lite synd. Känslan att kunna sitta och tala om Babylon 5 utan att folk ser ut som frågetecken är verkligen intressant. Det blev många och långa diskussioner om Babylon 5 och allt som hör därtill. Jag behöver knappast nämna att vi fick en hel del uppslag för BabCon IV. Ett flertal av oss satt långt in på natten och diskuterade allt mellan jord och Epsilon 3.

Daniel Petzén för Interstellar Alliance

Jag såg i efterhand att det är ett våldsamt viftande med ölglas på bilderna. Jag vill bara poängtera att det inte var sådant hejdlöst drickande som det ser ut. Ett par drack till exempel kaffe och allt var mycket civiliserat (i alla fall fram tills 00:00 :-)

Tillbaks till huvudsidan

Senast modifierad: 2000-03-23 av Sinclair.