Babylon 5 Treff III

Lundenskolan, Göteborg 1999-03-06
(Till Programmet)

På morgonen den 6 mars slogs äntligen portarna upp till den första riktiga Babylon 5 Treffen i Göteborgs historia. Drygt åtta timmar senare vällde samma skara ut från lokalen och vad vi hört så var de flesta mycket nöjda med upplevelsen.

Men det hela började mycket mer tveksamt. När jag, Asbjörn och våra respektive kom till lokalen stod en projektor och en monovideo uppe på scenen, men inga kablar. Vi lät oss inte nedslås av detta utan började leta efter kablar så vi kunde påbörja den beräknade sound- och bildchecken. Döm om vår förvåning då vi insåg att vi inte fått förlängningskablar att koppla in utrustningen med. När vi sedan upptäckte att det inte fanns några ljudkablar 1 timme innan Treffen skulle börja höll vi på att ge upp. När väl de ansvariga dök upp knappt en halvtimme innan vi skulle börja hade de med sig en förlängningskabel, men inga ljudkablar. Då vi påpekade att förlängningskablar knappast var det största problemet påpekade de att dessa måsta vara stulna och sedan var det inte mer med det.

Vi låg nu redan efter det planerade programmet och beslutade att släppa in alla B5 sugna trots att vi inte riktigt fått iordning på tekniken. Genom ett frenetiskt feppel fick vi tillslut nöja oss med att köra på den interna högtalaren på projektorn. Under tiden Abjörn brottades med strömproblemen hade jag farit iväg med ilfart till Ericsson och lånat en riktig stereovideo så att vi åtminstonde hade förutsättningarna att få bra ljud om rätt kablar infanns sig någon gång.

Då folk bänkade sig och började göra sig redo för den första långfilmen In The Beginning smidde jag och Asbjörn planer på hur vi skulle få till ljudet. Då planen tagit form gjorde vi en snabbintroduktion och körde igång filmen.

Planen gick ut på att under den första filmen ta oss ut till Siba på Backaplan, som vi tidigare kontrollerat hade öppet, och köpa kontakter som passade i videon. Väl ute på hisingen fick vi hjälp av en mycket sympatisk herre som gav oss goda råd och slutligen de de hade tillhanda: två stereokontakter. Så fort jag kom insnubblandes i lokalen möttes jag av Asbjörns flickvän som påpekade att det stod temp i hörnet på filmen. Jag lyckades feppla av ett filterskydd som täppte till fläkten. Det visade sig senare att detta förvisso hjälpte, men att en strömbrytare slog ifrån då kåpan avlägsnades och stängde av projektorn. Sorry för det folks.

Efter att luftat projektorn kunde vi slutligen se fördigt filmen som trots ljudet gjorde sig otroligt bra på storbildsduk. Så underbart har det aldrig varit att se den filmen.

Vi kastade in en kort paus för att testa vår nylödda kabel och det fungerade efter en del trixande. Vi fick inte stereo, men de stora högtalarna med den efterlängtade basen var nu igång. När avsnittet Into The Fire brakade igång var volymen så hög att håret fladdrade på publiken. Efter diverse hysteriska gestikulerningar sänkte vi ljudet till en mer normal nivå. Det var nu det i mitt tycke verkligen började skilja sig från vad som är möjligt i ett normalt vardagsrum. Med storbildsduken och rejäla högtalare var det verkligen en fröjd att se den definitiva uppgörelsen mellan The First Ones, med The Shadows och Vorlonerna i spetsen. Att se och höra dessa ofattbart mäktiga arters enorma armador braka samman reducerade allt besvär i världen med Treffen till ingenting i jämförelse. Detta var obeskrivligt.

Vi gick raskt vidare med att titta på nästa avsnitt, Epiphanies, som höll lite lugnare takt än filmen och Into The Fire. I vanlig Straczynskianda avverkades dock en rejäl rymdstrid, Eartforce komplotter och en planetsprängning. Undrar vilken Science Fiction seria som skulle definiera det som ett lugnt avsnitt?

Klockan började nu närma sig 15:00 och vi beslutade att ta lunch till 16:00 istället för planerade 15:00. Allt folk skingrades vind för våg mot destinationer som vi försökt definiera så noga som möjligt i programmet och på scen. Då det som vanligt rådde Göteborgskt väder kom folk stampandes och skvättandes tillbaks ur regnet strax innan vi skulle börja igen. Ett grupp hade tyvärr fastnat på en kinarestaurang som uppenbarligen inte var intresserade att varken servera mat eller ta betalt för den. Vid 16:15 sparkade vi igång igen då de flesta visade tecken på abstinens. Vi hade inte sett B5 på över 1 timme.

Avsnittet The Illusion Of Truth är inledningsvis intressant men stillsamt och passade därför bra att smälta maten till. Längre fram i avsnittet börjar man ana oråd för att sedan se ISN:s sanna natur uppdagas. Personligen tycker jag det är ett mycket intressant och välgjort avsnitt som ger en rejäl tankeställare om vad som är objektiv och subjektivt samt vad som är sant och falskt. Ett mycket starkt avsnitt av JMS. Som så ofta förr.

Under tiden vi visade detta avsnittet jobbade vi frenetiskt på att rätta alla de Triviatävlingar som lämnats in i slutet av lunchen (och under det sista avsnittet).Utav 38 personer som fick lämna in Triviatävlingen lämnade 33 in. En eloge för det extremt höga deltagandet. Det var mycket skojigt att se. Medel låg runt 16-17 av 20 möjliga poäng vilket vi får anse vara mycket bra.

De frågor som folka hade svårast med var:

Den första gången Sheridan lyckas förstöra ett Shadowskepp är när han kollapsar en jumpgate i en sektor vars tidigare ägareutplånats av en sjukdom. Vad heter arten?
Svar: Markab

Vilken är Susan Ivanovas religion?
Svar: Judendom


Vem förhörde Delenn?
Svar: Jack Uppskäraren


Vad är Mr Garibaldis andra favorit i universum?
Svar: Att se gamla Duck Dodgers avsnitt


Vad heter Sinclairs favoritpoet?
Svar: Tennyson


Den krönte mästaren var Henrik Delin som var den ende som klarade samtliga frågor. Mycket imponerande. För detta belönade vi honom med den senaste Babylon 5 långfilmen River Of Souls.

På andra plats fanns tre personer med två fel vardera. Rättvisa som vi är lät vi förstapristagaren dra lott om vem som skulle få andrapriset. Det blev Magdalena Johansson som fiskades upp ur kaffefiltershållaren. Hon blev lycklig ägare till kortspelet Babylon 5 för två personer. Vi hoppas att hon och en kompis finner nöje i detta.

I rättvisans namn lät vi Magdalena dra vem som skulle få tredjepriset. Det visade sig bli ingen mindre än Robert Wahlström som är en av de som suttit och häckat i lägenheter och tittat på Babylon 5 redan från första Treffen. Han är numer ägare till Boken The Babylon File, The Unofficial Guide to Babylon 5.Efter detta höll jag och Asbjörn låda en kort stund till och informerade lite om framtiden och våra planer på att starta en Babylon 5 förening. Jag vill passa på att upprepa det jag sade då: i mån av tid skall vi försöka starta en förening för Babylon 5 intresserade i Sverige. All information om detta kommer att publiceras på denna hemsidan, så titta in ibland.

Efter triviatävlingen bänkades vi så för den sista långfilmen Thirdspace. Med bra ljud, bild och stämning var det en fröjd att slå sig ned med en kall Jolt och njuta av denna underbara film på ett sätt som jag tror få (utom vi på B5 Treffen) gjort i Sverige. Detta var en mycket värdig avslutning på B5 Treffen som åtminstonde jag njöt av.

Tack till alla de som kom. Ni har troligen skapat en möjlighet till fortsatta Babylon 5 Treffar och förhoppningsvis en framtida förening för oss hugade. Jag hoppas ni hade en bra lördag med oss.


Asbjörn (t.v.) och Daniel (t.h.)Tillbaks till huvudsidan

Senast modifierad: 2000-03-23 av Sinclair.