First page Back Continue Last page Overview Graphics


Notes:

Sir George Cayley, 6:e baronet of Brompton, formulerade redan 1799 teorin om vilka krafter som påverkar en flygande kropp. Bl.a. var det han som kom på idén med rundade vingar.

Efter att ha experimenterat några år testade han 1849 en fullskalemodell av sin glidflygare. Första personen som flög ett flygetyg tyngre än luften blev en okänd pojke.

Detta är en kopia av den förbättrade glidflygaren som 1853 flög med en vuxen passagerare, Cayleys kusk.

Hans problem var bristen på en lämplig motor, och detta gällde alla flygpionjärer fram till ca 1910.

Ottomotorn uppfanns 1876.

Fransmannen Felix du Temple flög 1857 en motoriserad maskin som startade från en nedåtlutande ramp.

Clément Ader flög 1890 sin Eole. Han flög ca 50 m och kraschade sedan. Detta räknas inte som en flygning eftersom maskinen var helt okontrollerbar i luften och inte kunde hålla sig i luften. Detta är hans Avion III, med en liten nätt ångmotor, men den kom aldrig upp i luften.

Sir Hiram Maxim, mest känd för att ha uppfunnit en praktisk fungerande kulspruta, byggde 1894 en 34 m lång maskin med 34 m spännvidd som vägde 3,5 ton. Utrustad med två 360 hk ångmotorer och placerad på en räls med räcken för att förhindra att den lättade. Meningen var att bevisa George Cayleys teorier. Den genererade så mycket lyftkraft att den bröt igenom räcket. Dock kraschade den direkt eftersom det inte fanns något sätt att kontrollera den i luften.

Horatio Phillips patenterade idén med vingar med olika rundning på över- och undersidan. Han fick aldrig upp någon av sina skapelser i luften, vare sig 50-vingaren från 1893, 21-vingaren 1903 eller 200-vingaren 1907.